Wednesday, April 27, 2016

Älä kysy minulta Donald Trumpista

Tämä ei ole poliittinen eikä politiikkaa käsittelevä blogi. Eikä tästä tule poliittinen blogi. Haluan kuitenkin nyt kertoa suomeksi oman mielipiteeni Donald Trump -ilmiöstä, lähinnä siksi että niin moni (suomalainen) sitä on tiedustellut, ja sen jälkeen lopettaa keskustelun siihen. 
Trump on suora lopputulos amerikkalaisen yhteiskunnan epäonnistumisista Voisin kirjoittaa aiheesta loputtomasti vain jos uskoisin että kukaan olisi siitä kiinnostunut, mutta esittelen tässä kuitenkin vain muutamia teemoja aiheeseen liittyen.

Yhdysvalloissa erityisesti köyhät ja huonosti koulutetut näkevät varakkuuden merkkinä menestyksestä ja kovasta tehdystä työstä.  He uskovat myös, että yksilön varakkuus on todiste ”Amerikkalaisesta unelman” realisoitumisesta, sekä työteliäisyyden ja ahkeruuden vaikutuksesta tämän unelman toteutumiseksi. Ja koska nämä varakkaat ihmiset ovat tehneet niin paljon työtä varakkuutensa saavuttamiseksi ja vaikkapa miljoonakotiensa hankkimiseksi, he tietävät mitä tekevät ja tästä syystä ovat myös luontaisia johtajia. 

Tosiasiassa Trump ei kuitenkaan ole niin varakas kuin moni luulee. Oikeastaan hänen varoistaan ei tiedetä juurikaan mitään. Mitä kuitenkin tiedetään, on se että monet hänen liike-elämän seikkailunsa ja yrityksensä ovat päättyneet moniin taloudellisiin epäonnistumisiin. Mutta koska Trump on kuuluisa mm. Diili –tv-ohjelmasta, jossa hänen roolihahmokseen viimeistään muotoutui nopeapuheinen johtajatyyppi, ihmiset uskovat että hän on juuri sitä. Varakas ja menestynyt. Kukaan ei tunnu välittävän siitä, että suurin osa hänen varoistaan on perittyä ja hänen isänsä kartuttamaa aikana, jolloin amerikkalainen talous oli hyvin erilainen nykyiseen verrattuna

Samat ihmiset nauttivat, kun Trump ilmestyy heidän televisioruutuihinsa ja laukoo pseudo-nokkelia vitsejä vähemmistöistä ja ulkomaalaisista. Hänen äänestäjäkantansa on lähes yksimielinen siitä, että Yhdysvaltojen kaikkien ongelmien äiti piilee lähes yksistään meksikolaisissa laittomissa siirtolaisissa. Ja joka kerta kuin Trump avaa suunsa aiheesta, koko amerikkalainen media (josta 90% on kuuden suuren mediayhtiön omistamaa, huom!) on heti hampaat kiinni jutussa kuola valuen. Media on unohtanut minun kaltaisteni miljoonien Yhdysvaltojen ulkopuolella asuvien olemassaolon, ja sen että meiltä säännöllisesti kysytään mielipidettä Trumpista ja hänen näkemyksistään. 

On tylsää tavata uusia ihmisiä vaikkapa paikallisessa Beer Huntersissa ja vastata Trumpia koskeviin tiedusteluihin. Olen myös kyllästynyt suomalaiseen uutisointiin, missä tuhlataan arvokasta televisioaikaa Trumpiin, kun se voisi samalla vaivalla keskittyä mihin tahansa asioihin, kuten niihin ongelmiin, jotka oikeasti koskettavat Suomea ja Eurooppaa, tai mielenkiintoisiin suomalaisiin ihmisiin, tai ihan mihin tahansa - vaikka KUVIIN PUISTA JA METSISTÄ.

Tuntemani suomalaiset ihmiset tuntuvat jakautuvan kahteen leiriin, ja heistä suurin osa tuntuu edelleen pitävän koko asiaa suurena vitsinä. Totuushan on, että asiat eivät olleet vielä ihan niin huonosti, kun sitä (Trumpia) pidettiin vitsinä. Kun sanomalla ”Minä ääänestän Trumpia” tarkoitettiin lähes samaa asiaa kun suomalaiset sanovat äänestävänsä Aku Ankkaa. Silloin olin minäkin vielä valmis hyväksymään sen, samaan aikaan hupaisana ja surullisena merkkinä siitä, kuinka rikki meidän poliittinen järjestelmämme on. 

Mutta nyt näen sen merkkinä siitä, kuinka rikki meidän yhteiskuntamme on.

Trumpin äänestäjät eivät ole juurikaan matkustelleet oman valtion rajojen ulkopuolelle. Monet eivät edes oman osavaltionsa. Heidän ei tarvitse käydä keskusteluja ihmisten kanssa, jotka asuvat amerikkalaisten kanssa liittoutuneissakin maissa. Niissä maissa, joissa monet amerikkalaiset elävät perheidensä kanssa tyytyväisinä. He eivät joudu asemaan, joissa he joutuvat ottamaan vastuuta tai asettumaan kritiikin ja joskus vihamielisyyden kohteeksi. Euroopassa, jossa jopa konservatiivit ja maahanmuuttoskeptikot pitävät Trumpia täydellisenä katastrofina. 

Meillä yhdysvaltalaisilla on jo tarpeeksi huono maine ulkomailla töykeinä ja huonosti koulutettuina öykkäreinä. Jos Donald Trumpista tehdään varteen otettava presidenttiehdokas, me vain todistamme nämä näkemykset totuudenmukaisiksi. Mutta häntä, saati hänen kannattajiansa tämä ei voisi vähempää kiinnostaa, mikä luultavasti onkin kaikista suurin ongelma. 

Paikka, missä kävin lukion ja missä perheeni yhä edelleen asuu, on 56 asukkaan kunta Koillis-Pennsylvaniassa. Yli puolet kunnan asukkaista elää köyhyydessä ja se on samalla myös yksi Pennsylvanian ”huumepääkaupungeista”. Ylisukupolvinen köyhyys on erityinen ongelma. Esimerkiksi koulussani yli 10 ikäryhmääni kuuluvaa tyttöä oli raskaana tai jo vanhempia ennen lukio-opintojemme päättymistä. Näistä ihmisistä suurin osa jää myös työttömäksi tai työllistyy joko ruumiillista työtä vaativalle tai vähittäiskaupan alalle.

Eilen tämä yhteisö äänesti Trumpia ylivoimaiseen voittoon republikaanien esivaaleissa. Olen sen jälkeen ilmaissut suoraan pettymykseni siitä, kuinka ihmiset jotka elävät näissä olosuhteissa voivat äänestää Trumpin kaltaista ihmistä. Saamani palaute on lähes ainoastaan ollut sitä, kuinka minun mielipiteeni ulkopuolisena (eli Yhdysvaltojen ulkopuolella elävänä)  ei merkitse mitään, eikä minun kuuluisi saada edes enää äänestää. Selvä se sitten.

Tämä vihamielisyys ulkopuolisia kohtaan, jonka ensimmäistä kertaa koin kun 10-vuotiaana muutin perheeni kanssa New Yorkista Pennsylvaniaan, on juuri sitä mitä Trump edistää ja mikä niin merkittävästi resonoi hänen äänestäjissään. Se on vastakohta sille, mitä amerikkalaisuus on ja mitä merkitsee olla Yhdysvaltojen kansalainen. Se on vastakohta niille arvoille, joihin koko Yhdysvallat pohjautuu. Se on vastakohta sille, mitä maailman yhden supervallan ja sen johtajan tulisi edistää 

Ja silti. Tässä me nyt olemme.

1 comment:

Iperkele said...

Hei Licia. Huomasin kuinka kirjoitit amerikkalaisilla olevan huono maine Euroopassa. Minä itse en näe asiaa noin. Olen kuunnellut pikkupojasta asti heavy metalia ja hard rockia ja tavannut Suomessa kansainvälisten rockbändien keikoilla sekä jokavuotisilla Tuska Open Air Metal Festivaaleilla monia ihmisiä useista eri maista, myös amerikkalaisia ja uskon vakaasti, ettei kukaan yksittäinen tietyn kansallisuuden, uskontokunnan, tai etnisen ryhmän edustaja ole sama asia kuin koko hänen edustamansa ryhmä. Valitettavasti tässä Suomi-nimisessä maassa on myös ahdasmielisiä juntteja, joita kai USA:ssa kutsuttaisiin nimityksellä redneck. He ovat juuri sellaisia idiootteja, jotka leimaavat ihmisiä yksinomaan heidän kansallisen tai etnisen taustansa perusteella ja mielestäni sellainen on hevonpaskaa tai englanniksi bullshit. Kaikki me olemme ihmisiä, riippumatta taustastamme.

By the way your finnish is flawless, at least in written form. I read about you in Helsingin Sanomat and took a look at your blog and youtube channel. My mom was also visually impaired, before going completely blind in the early nineties, so I have some experience in that area. She unfortunately passed away on june 9th 1995, when I was 17 years old, but I'm sure she'd be proud of you and what your blog and your videos do to help inspire and empower people with visual impairments. Keep up the good work <3